Interne geneeskunde

De grote interne organen zijn rechtstreeks verbonden met het meridiaan systeem. Shiatsu en acupunctuur maken beide gebruik van dit meridiaan systeem bij de behandeling van de organen. Daarmee ondersteunt deze behandelwijze niet alleen de circulatie en vitaliteit in het orgaan zelf, maar beïnvloedt het ook de relatie met andere orgaanfuncties. Op deze manier wordt bijvoorbeeld een goede energieverwerking in de darmen en de verzorging van de bloedvaten ondersteunt, of helpt het de nier- en longfunctie bij bepaalde vormen van ademobstructie en kortademigheid.
Deze systemische benadering, namelijk van de samenhang tussen de verschillende orgaansystemen,betekent :aandacht geven aan de energieproductie en samenwerking van de organen die verder gaat verder dan de westerse functieomschrijving van elk afzonderlijk orgaan.
De benadering van verschillende ziektebeelden zoals de interne geneeskunde die formuleert profiteren van deze systemische aanpak: de organen worden in een grotere functionele samenhang behandeld.

  • Functie verbetering
  • Samenhang herkennen en oorzaken behandelen
  • Verminderen van geneesmiddelen gebruik
  • Bij weefsel- / functieverlies steun vanuit de omliggend orgaanfuncties bevorderen
  • Palliatief: pijnbestrijding en welbevinden.